Kategoriler
SGK Bilgileri

SGK Primi nedir? SGK Priminizi Hesaplayın

Birçok işveren ve işe yeni başlayan çalışan ve için SGK primi konusu merak edilen konulardan birisidir. Sigorta primi olarak da bilinen SGK primi, işverenlerin çalışanları için devlete ödedikleri ücrettir. Bu ücret, çalışanların sağlık hizmetlerinden ücretiz yararlanmasını ve belirli bir prim gün sayısı ve yaşı doldurduktan sonra emekli olmalarını sağlar. Sigorta primi çalışanların brüt maaşı üzerinden hesaplanır.

Peki, SGK primi nedir ve nasıl hesaplanır? Teşvik Sepeti olarak bu yazımızda konu ile ilgili merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

SGK Primi Nedir?

Sigorta, hayatta yaşanabilecek olan olumsuzluklara karşı bir teminat niteliğindedir. İnsanlar genellikle sigorta şirketleriyle anlaşıp, belirli aralıklarla belirli ücretler karşılığında sigorta yaptırır. Sigorta şirketleri farklı kapsamlarda sigortalar yapar. Bu hizmeti satın alırken ödenen bedele ise “sigorta primi” denir. 

Sosyal devletlerde ise sigorta özel kurumlar yerine devlet tarafından yapılır. İşverenler çalışanları için devlete prim öder, çalışanların hakları ve sağlığı güvence altına alınmış olur.

Sigorta primini hesaplarken gördüğünüz rakamlar ne kadar prim ödediğinizi, ödediğiniz prim gün sayısını ve emekli olmanıza kalan zamanı görmenizi sağlar. 

SGK Primi Nasıl Hesaplanır?

Bir sigorta primi işçinin brüt maaşının %37,5’i olarak ele alınır. Bu oranın içerisinde bulunanlar ise aşağıdaki gibidir:

  1. İşveren payı oranı %20,5
  2. İşçi sigorta prim oranı %14
  3. İşveren işsizlik oranı %2
  4. İşçi işsizlik oranı %1

Çalışan ya da işveren, brüt maaşı yukarıdaki oranlarla çarparak sigorta primini hesaplayabilir. Bu oranlar sigorta primi için indirim yapılmadığı durumlarda kullanılmaktadır. Sigorta primi için yapılan indirimlere “teşvik” adı verilir. Herhangi bir teşvik indirimi alınmadığı takdirde sigorta primi %37,5 üzerinden hesaplanmaktadır. Alınan teşvik niteliğine göre sigorta primi oranı değişiklik gösterebilmektedir. Bunun yanı sıra 1 aylık sigorta primi de hesaplanabilir. 

Asgari ücretli bir çalışanın 30 günlük prim ücreti 956 lira 47 kuruştur. Bir işte çalışmayıp sadece genel sağlık sigortası (GSS) ödeyenler ise aylık 107,33 Türk lirası ödemektedir.

SGK Primlerinizi Teşvik Sepeti ile Hesaplayın!

SGK primlerinizi nasıl hesaplamanız gerektiğini tam olarak bilmiyorsanız Teşvik Sepeti sizin için hesaplayabilir. Teşvik Sepeti SGK primi sorgulama sayfası üzerinden firmanızın e-bildirge şifrelerini yüklemenizin ardından potansiyel teşvikleriniz yazılımımız ile hatasız sorgulanır ve raporlarınız e-posta adresinize gönderilir. Teşvik Sepeti ile 3 aşama sonucu SGK primlerinizi sorgulayabilirsiniz. Bu adımlar aşağıdaki gibidir:

  1. Bilgileriniz
  2. Firma ve Giriş Bilgileri
  3. Panel Bilgileriniz

Bu adımlar sonucunda hemen rapor oluşturulur ve size gönderilir. Teşvik Sepeti ile kişisel bilgileriniz ve firma bilgileriniz ile SGK priminizi kolaylıkla sorgulayabilirsiniz. 

Teşvik Sepeti olarak bu yazımızda sizler için SGK primi nedir, nasıl hesaplanır konusunu ela aldık. Teşvik hesaplamalarınız için en hızlı yazılımı sunan Teşvik Sepeti, işverenler için yürürlükte olan birçok SGK teşvik hesaplama algoritmasına sahiptir. Bu yazılım sayesinde doğru ve bütünleşik bir hesap yapabilmeniz mümkündür. Program sayesinde doğru sonuçlar alabilir ve hızlı işlemler ile zamandan kazanabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir veya web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.