Kategoriler
Teşvikler

Ortaokul Mezunları Usta Öğretici Olabilir Mi?

Ustalık Telafi Programı, ülkemizdeki işçilerin niteliklerinin artırılmasına yönelik bir programdır.

Bu program nitelikli işgücü ihtiyacının arttığı sektörlerde çalışanların mesleki eğitimlerinin geliştirilmesini hedeflemektedir. Program kapsamında işverenlere, çalışanlarının eğitim masraflarını karşılamak için devlet desteği sunulmaktadır.

Ustalık Telafi Programı, kapsamında staj yapacak ve eğitim alacak öğrenci ihtiyacına karşılık eğitim verecek, usta öğretici ve eğitim koordinatörü olacak üst nitelikli kişilere de ihtiyaç vardır. Bu programdan en büyük rolü usta öğreticiler üstlenmektedir. Peki, kimler usta öğretici olabilir? Ortaokul mezunu usta öğretici olabilir mi?

ortaokul_mezunu_usta_ogretici_olabilir_mi

Pek çok kural ve şart gibi bu programın detayları da döneme bağlı olarak değişse de şu an için ortaokul mezunu kimseler usta öğretici olarak çalışabilirler. Tek kriter ortaokul mezunu olup olmaması fark etmeksizin kişinin daha önce Ustalık Telafi Programı kapsamında ustalık belgesi almış olmasıdır. Çünkü usta öğretici olacak kişilerin belirli bir eğitim ve mesleki bilgisinin olması beklenir. Bu bilgi ve deneyimse Ustalık Telafi Programı ile edinilebilir.

Ortaokul Mezunları İçin Ustalık Telafi Programı

Ustalık Telafi Programı, eğitim seviyesine bakılmaksızın herkesin başvurusunu kabul eden bir eğitim programıdır. Bu programda esas olan;

  • Nitelikli işçi sayısını arttırmak,
  • Donanımlı ve alanında uzman çalışanlar yetiştirmek ve
  • Eğitime, gelişme destek olan işverenlere maddi destek sağlamaktır. 

Dolayısıyla; “Ortaokul mezunu usta öğretici olabilir mi?” sorusunun cevabı ile “Ortaokul mezunu kimseler ustalık telafi programına dahil olabilir mi?” sorunun cevabı aynıdır: Evet! Peki nasıl bir süreç izlenmelidir? Yazımızın devamında sizler için bu konuyu detaylı olarak inceledik. 

İlginizi çekebilir: Tüm Ayrıntılarıyla Ustalık Telafi Programı 

Ortaokul Mezunları Ustalık Telafi Programından Nasıl Yararlanır?

Ortaokul mezunu kişilerin ustalık telafi programı prosedüründen faydalanmaları 2 şekilde ele alınarak incelenmelidir: Hali hazırda bir işte çalışıyorsa ve işsizse. 

  1. Mevcutta işçi ise, işverenine bu programdan faydalanmak istediğini belirtmelidir. İşvereninin aracılığıyla Ustalık Telafi Programı başvurusunu gerçekleştirmelidir. Ardından eğitim kurumları ve bakanlık otoriteleri ile iletişime geçilerek süreç tamamlanacaktır.
  2. Kişinin bir işi yoksa, herhangi bir kurum, kuruluş ya da özel sektörde işçi olarak görünmüyorsa öncelikle bu programı kapsamında bulunduran bir işveren, yani bir iş bulmalıdır. Ardından süreç aynı şekilde ilerlemektedir: işverenle anlaşma, eğitim kurumu ile anlaşma ve sürecin gerektirdiği tüm prosedürlerin tamamlanması.
ustalik_telafi_usta_ogretici

Dikkat edilmesi gereken en önemli konu işletmenin ya da işverenin ihtiyaçlarına yönelik bir eğitim dalı seçilmesidir. Böylece hem doğru bir staj imkanı bulunabilir hem de programın sonunda öğrenilenleri pekiştirecek bir alan yaratırken bu imkanı sağlayan iş yerine de fayda sağlanmış olur.

Programını başarıyla bitiren ortaokul mezunu kişiler de diğer tüm başarılı katılımcılar gibi yeterlilik sınavına girmeye ve ustalık belgesi almaya hak kazanırlar. Alınan ustalık belgesinin ardından ortaokul mezunu çalışanlar da usta öğretici olabilmektedir. 

Daha fazla bilgi, güncellenen haberler ve yeni gelişmeler için bizi sosyal medya hesabımızdan takip edebilir, ya da hemen iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir