Kategoriler
Teşvikler

6111 Sayılı Teşvikten Faydalanma Şartları

6111 teşvik işverenler için düzenlenen ve SGK teşvikleri içerisinde yer alır. Bu teşvik 6111 Sayılı Kanunun Geçici 10. Maddesi kapsamında ilave olarak düzenlendi.  Bu teşvik kapsamında ilave istihdam yapan işverenlerin sigorta primlerinin %5 oranındaki indirimden kalan kısımların Hazine tarafından karşılanması öngörülmüştür. 6111 Teşvik Kanununu, 01/03/2011 tarihinde yürürlüğe girmiş fakat uygulanma süresi ilaveler ile birlikte 31/12/2020 tarihine kadar uzatılmıştır. 

İstihdama yöneltmek, piyasaları daha canlı hale getirmek ve işsizlere iş olanakları yaratabilmek teşviklerin temel amaçları arasında yer alır. Aynı zamanda kadınların ve gençlerin de işgücüne katılımlarının sağlanmasında önemli birer yeri bulunur. Bu teşvikler kapsamında hem iş verimliliğinde artış sağlanır hem de belli alanlarda daha teknik personeller yetiştirilmesi sağlanır. 

6111 sayılı teşvik genelgesi için tıklayın. 

6111 Sayılı Teşvik Nedir?

6111 sayılı teşvik işverenleri birçok konuda rahatlatan ve istihdam yaratılmasına imkan sunan bir teşvik olarak tanımlanabilir. Bu teşvik ile birlikte belirli tarihler arasında işe alınan sigortalıların, sigorta primine esas olan kazançları üzerinden sigorta primleri hesaplanır. İşverenlerin payına düşen kısım tamamen İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanır. 

61111 sayılı teşvikten birçok işveren yararlanabilse de 5335 sayılı Kanunun 30. Maddesinde yer alan 2. Fıkra kapsamında bulunan işverenler, kurum ve kuruluşlar yararlanamazlar. Bunların yanında 2886, 4374 sayılı kanunlar ve 4734 sayılı kanunun 3. Maddesi kapsamında olan işverenler de yararlanabilme şansına sahip değil. Uluslararası anlaşmalar çerçevesinde alım yapılan ya da iş üstlenen işverenlerin de ihale konusu iş dönemlerinde bu teşviklerden yararlanma hakları bulunmaz. 

İşveren Yönünden Hangi Şartların Sağlanması Gerekir?

İşverenlerin 6111 teşvikinden yararlanabilmeleri için birtakım şartları yerine getirmeleri gerekir. İşverenlerin yerine getirmeleri gereken şartlar şunlardır:

  • Aylık prim ve hizmet belgelerinin kuruma yasal süre içerisinde teslim edilmiş olması gerekir. 
  • Primler mutlaka yasal süre içerisinde önemelidir. 
  • Kayıt dışı sigortalı kesinlikle işletmede çalıştırılmamalıdır. 
  • İşletmenin borcu varsa bunların yapılandırılmış olması ya da taksitlendirilmiş olması önemli bir şart. 
  • İşletmenin hiçbir şekilde prim, idari para cezası ve bunlarla ilgili bir gecikme zammı olmamalıdır. Aynı zamanda ceza borcu da olmaması gerekir. 

Bu şartları yerine getiren işverenler teşviklerden yararlanabilirler. Ancak teşviklerden yararlanma süresi erkeklere ve kadınlara göre farklılık gösterebilir. Aynı şekilde sahip olunan belgeler, yaş durumları da yararlanma süresi üzerinde etkili olan konular arasında yer alır. 6111 teşvik sorgulama yapılarak işletmenin bu teşviklerin kapsamında olup olmadığı öğrenilebilir. Sorgulama sırasında yetkili kişinin adı ve soyadı, firma bilgileri gibi bilgilere gereksinim duyulabilir. 

İşçi Yönünden Hangi Şartların Sağlanması Gerekir?

6111 sayılı teşvikinden yararlanabilmek için de işçi yönünden yerine getirilmesi gereken şartlar bulunur. Bu şartları şu şekilde sıralamak mümkün olabilir:

  • İşverenlerin teşvik kapsamında belirtilen tarihler aralığında işe alınmış olmaları gerekir. 
  • İşe alınacak kişilerin mutlaka 18 yaşından büyük olmaları gerekir. 
  • Kayıt dışı sigortalı olarak çalıştırılmamış olmaları önem taşır. 
  • İşe alındıkları tarihten önceki 6 aylık dönemlerde işsiz olmaları önemli bir şart. 
  • Ortalama sigortalı sayısına ilave şekilde çalıştırılıyor olmaları gerekir. 

Bununla birlikte kadın sigortalılar açısından öncelikle olarak 18 yaşından büyük olmaları gerekir. Ancak erkeklerin bu teşviklerden yararlanabilmeleri için 18- 29 yaş arasında olmaları şartlar arasında yer alır. Bunlara ek olarak erkek sigortalı eğer 29 yaşından büyük ise bu kişiler için İŞKUR kaydı istenir. Süre ise 6 ay ile sınırlandırılmıştır. Bu teşviklerin miktarı ise sigortalının prime esas kazancı üzerinden hesaplanır. İşveren hissesine düşen kısım teşvik kapsamında değerlendirilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir