Kategoriler
Kategori Dışı

3294 Sayılı Teşvik Nedir? Kimler Yararlanabilir?

Bir şeyin yapılması için özendirme ya da isteklendirme anlamına gelen teşvik, işletme ve yönetim alanında devlet tarafından sağlanan şartlı destekleri ifade eder. İşletmeler için büyük kazanımlar sağlayan teşvikler süreli ya da süresiz olabilir. Bu bağlamda işletmelerin başvurabilecekleri pek çok teşvik bulunur. 3294 sayılı teşvik de bu doğrultuda öne çıkan teşvikler arasında yer alır.

3294 sayılı teşvik genelgesi için tıklayın.

Sosyal yardım alanların istihdam edilmesi için yararlandırılan bu teşvik kapsamında, prime esas kazanç üzerinden işverenin payına düşen prim ödemesinin tamamı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılır. 12 süre ile yararlandırılan 3294 teşvik ile hem işletmelerin gerek duydukları insan iş gücünü temin edebilmeleri hem de sosyal yardım alan işsiz insanların çalışma sistemine katılabilmeleri sağlanır.

3294 Teşvikten Kimler Faydalanabilir?

3294 SGK teşvik ya da Sosyal Yardım Alanların İstihdamı ile Uygulanan Teşvik hem işverenler için hem de çalışanlar için bir dizi gereklilik arz eder. 3294 sayılı Kanun’un Ek 5. Maddesi uyarınca verilen ve 2016 yılında hayata geçirilen bu teşvikten yararlanmak isteyen işverenler ile çalışanlar bu gereklilikleri yerine getirmelidir.

Çalışanların bu teşvik kapsamına girebilmeleri, aşağıda sıralanan hususlara uyumluluklarına bağlıdır:

  • Çalışanın, yasal işe başlama tarihinden önceki 1 yıl içerisinde en az 1 defa sosyal yardım almış olması,
  • İşe başlama tarihinin 26 Nisan 2016 tarihine denk gelmesi, 
  • Türkiye İş Kurumu’nda işsiz olarak kaydı bulunması.

3294 Teşvik Şartları Nelerdir?

İşverenlerin 3294 teşvik paketinden yaralanabilmeleri için de aşağıdaki şartların sağlanmış olması gerekir:

  • 3294 sayılı kanun kapsamındaki teşvikten yararlanmak isteyen işletmelerin aylık prim ve hizmet belgelerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na yasal sürede vermiş olması gerekir. İdari para cezası ve prim ödemelerinde gecikmeye düşen ve bun ödemelere dair gecikme zamları bulunan firmalar 3294 teşvik paketinden yararlanamaz. 
  • İşletmenin daha önce yapılandırmış olduğu borçları düzenli bir şekilde ödüyor olması da 3294 sayılı teşvikten yararlanabilmenin bir diğer şartı. Geciken borçları yapılandırdıktan sonra da gecikmeli olarak ödeyen firmalar bu teşviğe katılamaz. 
  • İş yerinde sahte sigortalı gösterilmemeli ve kayıt dışı istihdam yapılmamalıdır. 

Yukarıdaki şartları taşıyan tüm işletmeler, çalışmadan önceki 1 yıl içerisinde sosyal yardım almış bireyleri istihdam ettikleri zaman, işveren priminin asgari düzeyinden 12 ay boyunca muaf tutulur. İstihdam edilebilecek kişi sayısında bir sınırlama bulunmaz. 

3294 Teşvik Hesaplama

3294 SGK teşvik paketi kapsamında işletmelerin hangi tutarda destekleneceği yıldan yıla göre değişiklik gösterir. Bu hesaplama, sigorta priminin işveren düşen kısmı üzerinden hesaplanır. Her yıl asgari ücret zamlarıyla birlikte bu tutarda da artış görülür.

  • 2022 yılının Ocak ayından itibaren geçerli olan 4.253,40 TL tutarındaki asgari ücretin işveren sigorta primi 775,62 TL olduğu göz önünde bulundurulduğunda; yılın ilk 6 ayı için 775,62 x 6 hesabından 4.653,72 TL sonucuna ulaşılır.
  • Normalde yıllık olarak hesaplanan bu tutar, 2022 yılında istisnai olarak asgari ücrete ara zam yapılması nedeniyle 6+6 ay şeklinde hesaplanır.
  • İkinci altı ay için belirlenen asgari ücret olan 5.500,35 TL için de işveren prim tutarının 1.003,01 olduğundan yola çıkıldığında; 1.003,01 x 6 işleminden 6.018,06 TL tutarı elde edilir.
  • Birinci ve ikinci altı aylık tutar toplandığı zaman, 2022 yılı için 3294 numaralı desteğin bir çalışan için toplam tutarının 10.671,78 TL olduğu görülür.
  • Yani işverenlerin bir yıl içerisinde her çalışanları için ödemeleri gereken prim tutarı olan bu rakam, sosyal yardım alan bireylerin istihdam edilmesi durumunda tahsil edilmez. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir