Kategoriler
SGK Bilgileri

27103 Teşvikinden Yararlanma Şartları Nelerdir?

Çalışan ve işverenler için mali avantajlar sunan SGK teşvikleri, öncelikle engelliler ile kadınları istihdam ederek işgücüne katılmaları amacıyla çıkarılmıştır. Bu teşviklerin en önemlilerinden biri de 31 Aralık 2023 kadar geçerli olan ve 7103 sayılı kanunla yürürlüğe giren, 27103 sayılı teşviktir. Genel olarak, işveren ve ev hizmetlerinde çalışanı olan ev sahiplerinin yararlanabildiği bir teşviktir.

Ancak bu teşvikten yararlanabilmek için işçinin ayda 10 günden fazla çalışması gerekmektedir. Bu uygulama ile çalışanların en az 12 ay boyunca sigorta primi devlet tarafından ödenir.

Çalışanların haklarını koruyan bu teşvik, işverenler açısından da mali açıdan önemli avantajlar sağlar. 27103/ 4447 Sayılı Kanun’un 19. maddesine göre bu teşvik, resmi olarak yayınlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Peki, 27103 teşvik nedir ve şartları nelerdir? Teşvik sepeti olarak bu yazımızda 27103 teşvik ile ilgili merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

27103 Teşviki Nedir?

27103 teşvik; işveren ve ev hizmetlerinde 10 günden fazla işçi çalıştıranların yararlanabildiği teşviktir. Bu uygulama ile en az 12 ay boyunca çalışanların sosyal sigorta primi devlet tarafından ödenmektedir.

27103 teşviki, 7103 sayılı kanunla çıkan 17103 sayılı teşvikle benzerdir. Tek farkları 17103 sayılı teşvik sadece bilişim ve imalat sektöründe geçerliyken kalan sektörlerde 27103 sayılı teşvik geçerlidir.

Bu teşvikten yararlanmak için çalışanın 01.02.2019- 30.12.2022 tarihleri arasında işe alınmış olması gerekir. Ayrıca bu kişi Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsiz olmalıdır. İşverenlerin teşvikten yararlanması için kanunla belirlenmiş bazı durumlar söz konusudur. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Özel sektörde işveren olması
  • Kuruma uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak en az sayıda bildirim yapılan dönemdeki sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılması
  • İş sözleşmesinin haklı nedenlerle feshi haricinde işe alındıkları tarihten itibaren dokuz aylık süre boyunca çalıştırılmış olması
  • Aylık prim ve hizmet belgesinin yasal süreler içinde kuruma verilmesi
  • Ödenmesi gereken primlerin yasal süreçlerde ödenmesi
  • Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve gecikme borçlarının bulunmaması
  • Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir belge veya tespitin olmaması gerekir.

27103 Sayılı Teşvikin Şartları Nelerdir?

SGK teşvikleri arasında en önemlilerinden biri olan 27103 sayışı teşvikten yararlanabilmek için belirli şartların yerine getirilmesi oldukça önemlidir. Bu şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Özel sektörde bir işveren veya 10 günden fazla ev yardımcısı çalıştıran bir ev sahibi olmak.
  • İşe alacağınız ve çalıştıracağınız kişinin İŞKUR’a kayıtlı olması.
  • İşe aldığınız çalışanların, bu tarihten önceki 3 aylık dönemde 10 günden daha fazla BAĞ-KUR veya SGK primi yatırılarak çalışmış olmaması.
  • İşe alınan kişinin bir önceki yılın ortalama işçi sayısına ek olarak işe alınması.
  • Yeni bir kuruluş ise, bu teşvikten yararlanabilmesi için çalışanın işe giriş tarihinden itibaren 3 ay süre geçmesi gerekir. 3 ay boyunca sigorta priminin yatırıldığının belgelenmesi önemlidir.
  • Teşvik ile ilgili yaş şartı bildirilmemiş olsa dahi 18-25 yaş arasında ya da engelli işçi çalıştırılması durumlarında teşvik süresi uzar.

Teşvik Sepeti olarak bu yazımızda sizler için 27103 teşvik nedir, şartları nelerdir konusunu ela aldık. Teşvik hesaplamalarınız için en hızlı yazılımı sunan Teşvik Sepeti, işverenler için yürürlükte olan birçok SGK teşvik hesaplama algoritmasına sahiptir. Bu yazılım sayesinde doğru ve bütünleşik bir hesap yapabilmeniz mümkündür. Program sayesinde doğru sonuçlar alabilir ve hızlı işlemler ile zamandan kazanabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir ya da web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Teşvik Sepeti benzersiz yazılımı ile kusursuz hesaplar elde edebilirsiniz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir